fredag 3 april 2015

Medan limmet torkar (ny quad del 3)

Nu ska ju limmet till distanserna torka i 24 timmar. Ute skiner solen, det är vindstilla och härligt varmt. Med andra ord ett utmärkt tillfälle att spendera en stund i garaget med att göra motorfästen till quadden.
Det är ju lite pyssligt att få skruvhålen till motorerna på rätt ställe så därför tänkte jag beskriva min metod för detta:
 Ta en skruv som passar i motorn och klipp av skallen. Skruva på två muttrar och dra åt dom mot varandra så dom låser skruven och bildar ett fäste att sätta i borrmaskin. Eller om man inte har två muttrar tar man något annat...
 Sätt i borrmaskinen så att den gängade delen sticker ut. Håll en fil mot änden i 45 graders vinkel tills en spets bildas.
 Typ såhär.
Skruva in skruven i motorn så att spetsen sticker ut lite grand.
 Motorfästena borrade jag ut med ett litet dosborr och drog ihop dom med en skruv
Borrade ett hål genom allihop på samma avstånd som från motoraxeln till ett av motorns skruvhål.
 Skruvade fast en av fästena med en skruv i motstående hål från spetsen jag gjorde ovan. Jag skruvade inte hela vägen in utan så att plattan låg mot jämnt mot spetsen
 Snurrade plattan runt skruven samtidigt som jag tryckte den mot spetsen. Denna fungerar då som en rits som ritar ett spår på exakt rätt avstånd som centrum på nästa hål ska ha.
Sedan är det bara att dra ett streck genom centrum på båda hålen och där strecket skär den ritsade bågen ska nästa hål borras.
 Flyttade ritsen till ett av dom hål i motorn som ännu inte borrats för. Skruvade fast motorfästet i ett av dom borrade hålen och ritsade. Flyttade skruven till andra hålet och ritsade igen.
Där dom ritsade bågarna skär varandra ska det borras.
Flyttade ritsen till det sista skruvhålet och gjorde samma procedur för den sidan
 Skruvade ihop alla fyra motorfästena och använde den färdigborrade som mall för att göra dom tre återstående hålen genom dom andra fästena.
Så här blev det. Tremillimeters hål för tremillimeters skruv. Perfekt passform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar